Echografie

Dokter de Graaf is gespecialiseerd in echografie van de buik (register CHBB). Echografie is een beeldvormend onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven om de organen in de buik te bekijken. Organen die goed met echografie kunnen worden onderzocht zijn de lever, galblaas, nieren, milt, alvleesklier, blaas en vrouwelijke geslachtsorganen zoals de baarmoeder en eierstokken. Het onderzoek is pijnloos en ongevaarlijk. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. U moet plaatsnemen op een onderzoeksbank. De huisarts smeert een gel op uw huid, die zorgt voor een goede geleiding van de geluidsgolven. De huisarts gaat met een echoapparaat over uw buik heen. Zo probeert hij een beeld te krijgen van de te onderzoeken organen. Het kan voorkomen dat u tijdens het onderzoek van houding moet veranderen of uw ademhaling moet vasthouden om zo een beter beeld te krijgen.

De kosten van dit onderzoek worden volledig gedekt door uw zorgverzekering omdat de huisarts zelf het onderzoek doet. Dit in vergelijking met echografie van de buik in ziekenhuis of privékliniek. In sommige situaties laat dokter de Graaf de echo in het ziekenhuis herhalen bij twijfel of onduidelijkheid.

Voor het onderzoek is het van belang dat u een goede voorbereiding treft om een zo goed mogelijk beeld te krijgen. Er zijn kortweg twee verschillende onderzoeken: bovenbuik en onderbuik. Voor beide geldt een andere voorbereiding. Als u een afspraak maakt voor de echo krijgt u hierover nog extra informatie per mail of op papier.

Voor het onderzoek aan de bovenbuik (lever, galblaas, alvleesklier, bloedvaten en milt) moet u nuchter zijn. Dat betekend dat u minimaal 4 uur voor het onderzoek niet meer mag eten, drinken, roken, snoepen of kauwgom kauwen. U mag wel water of thee zonder melk en suiker drinken om bijvoorbeeld uw medicijnen in te nemen. Drink ook geen koolzuurhoudende dranken.

Voor het onderzoek aan de onderbuik (blaas, nieren, vrouwelijke geslachtsorganen (eierstokken, baarmoeder)) moet u met een volle blaas komen. Dat betekent dat u twee uur voor het onderzoek zes grote glazen vocht moet drinken. U mag daarna niet meer naar het toilet gaan.