Griepvaccinatie

Uitnodiging ontvangen?

Wanneer u een uitnodiging heeft ontvangen voor de jaarlijkse griepvaccinatie, kunt u deze gratis ophalen.

Indien u niet een uitnodiging ontvangen heeft en graag wel een griepvaccinatie zou willen, neemt u dan contact op met de praktijk.

Jaarlijks geven wij de griepvaccinaties in de maand november.

Vriendelijk verzoek om de toegestuurde oproep voor de vaccinatie mee te nemen.

Griep is erger dan verkoudheid

Van griep krijg je plotseling hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen. Het kan 1 tot 3 weken duren voordat je weer beter bent. Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. In het dagelijks spraakgebruik worden verkoudheid en griep vaak door elkaar gebruikt.

Griep is heel besmettelijk

Door praten, hoesten of niezen worden de griepvirussen verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld in een trein of bus, een school of kinderdagverblijf. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop. Als iemand bijvoorbeeld na het vastpakken van de deurknop zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan hij besmet worden.

1 op de 10 mensen krijgt griep

De Wereldgezondheidsorganisatie schat in dat wereldwijd jaarlijks 5 tot 10% van de volwassenen getroffen wordt door griep en 20 tot 30% van de kinderen. Dit wordt ook bevestigd door Nederlandse cijfers. Het percentage kan per jaar verschillen en is daarom een gemiddelde over meerdere jaren.

Jaarlijks overlijden 2700 mensen aan de gevolgen van griep

Hoewel de gemiddelden per seizoen enorm kunnen verschillen, gaan onderzoekers uit van jaarlijks gemiddeld 1400 tot 2700 sterfgevallen door de griep. Deze conclusie is getrokken op basis van onderzoek over de jaren 1999-2009. (van Asten, et al. 2012) (Wijngaard, et al. 2012).  Uit recent onderzoek blijkt dat deze aantallen nog hoger liggen. Dit onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd.

40% minder kans op griep

De kans om griep te krijgen is 40% kleiner als u een griepprik heeft gehad. Dit is een gemiddeld cijfer. De kans verschilt per seizoen en hangt af van ontwikkelingen per virus binnen het seizoen. Ook de leeftijd en het immuunsysteem van personen die wel en niet gevaccineerd zijn, bepalen mede de effectiviteit van de griepprik.

Toch griep? Vaak minder ernstig ziek

Als u na de griepprik toch griep krijgt, wordt u meestal vaak minder ernstig ziek. Uit onderzoek onder grote groepen mensen blijkt dat de griepprik, als je toch ziek wordt, het risico op ernstige ziekten vermindert. Voor individuen is dit effect nog niet goed vast te stellen. Hier wordt nog meer onderzoek naar gedaan.

Met de griepprik is de kans groter dat u gezond blijft of als u toch ziek wordt, sneller en beter herstelt. Daarmee helpt de griepprik u zo gezond en actief mogelijk te blijven.

Wilt u een herhaalrecept aanvragen via de website?

of bel: 0503127315

Contactgegevens

Huisartsenpraktijk Groningen
Coehoornsingel 115
9711 BR Groningen

: info@huisartsenpraktijkgroningen.nl
: 0503127315

Fax nummer: 050-3147995

© 2016 Drs. A. Akkerman-Affara - Webdesign door Falcon Media
Scroll naar boven